10 NASVETOV ZA PRAVILNO OGREVANJE Z LESOM

10 NASVETOV ZA PRAVILNO OGREVANJE Z LESOM

1. Pravo gorivo

Suh, naraven in neobdelan les ali druge oblike lesnega kuriva z manj kot 20% vlage.

2. Pravilno nalaganje

Les skladiščite nasekan, suh in v dobro zračenih prostorih najmanj 2 leti.

3. Pravilno netenje

S tako imenovanimi netivi, kot je lesna volna ali oblanci. Papir je izjemoma dopustno uporabiti, vendar le v majhnih količinah.

4. Pravilno nalaganje

Polena s premerom največ 7 – 10 cm naložite navzkriž v kup.

5. Pravilno prižiganje

Pred prižiganjem do konca odprite loputo za dovod zraka in loputo v dimniku.

6. Pravilno zgorevanje

Dokler ogenj gori, pustite lopute za zrak do konca odprte. Svetel, rumenkasto rdeč in živahen plamen je znak, da je količina zraka potrebnega za gorenje pravilna. Odprtine za zrak zaprite takoj, ko se neha tvoriti dim, na žerjavici pa so samo še kratki modri plamenčki. Novo gorivo nalagajte le na žerjavico.

7. Pravilno čiščenje, izvaja uporabnik

Pri pravilnem zgorevanju odstranjujemo pepel iz kurišča v daljših časovnih obdobjih. Pri tem upoštevajte navodila za uporabo. Pomembno je, da pepel ne ovira dovoda zraka. Popolno zgorevanje prepoznamo po drobnih, sivo-belih delcih pepela.

8. Pravilno vzdrževanje naj izvaja strokovnjak

Kontrolo in preverjanje mehanskih ter elektronskih delov naprave redno izvaja pooblaščeno strokovno podjetje. Dimnikar poskrbi za redno čiščenje dimnika in kurišča. S tem zmanjšamo emisije finega prahu, prihranimo dragoceno gorivo, zmanjšamo nevarnost požara v dimniku ter pravočasno odkrijemo morebitne poškodbe in težave.

9. Pravilna obveščenost

Pri nakupu peči ali kaminov naj vam pomaga strokovnjak. Pravilno dimenzionirane naprave omogočajo optimalno delovanje in optimalno zgorevanje.

10. Pravilna namestitev

Peč oziroma kamin sme vgraditi samo strokovnjak (pečar ali inštalater). Paleta kurilnih naprav ni pri nobenem

energentu tako velika, kot prav pri lesu. Način ogrevanja z lesom je mogoče prilagoditi vsakemu okusu in vsaki zahtevi. Zelo pomembno je, da že v začetno fazo načrtovanja vključimo pečarja in po potrebi dimnikarja. Ti strokovnjaki

pomagajo izbrati najbolj primerno kurilno napravo in dimnik ter stranki svetujejo o najnovejših tehničnih možnostih.

Kako pravilno zakuriti peč

KAKO PRAVILNO ZAKURITI PEČ.

NAŠ VODIČ PO KORAKIH.

 navodila kamin plamen

Kako res zakuriti v štirih korakih in pričarati okolju prijazno toplino v vašem domu, vam pokažemo v našem korak-po-korak vodiču.

Pogled utripajočega ognja v peči velja za udobje udobja in dobrega počutja v prostoru. Kako lahko lep in okolju prijazen ogenj vžgete hitro in enostavno, je razloženo v naših navodilih po korakih.

Na kaj morate biti pozorni

Pri prižigu ognja v peči je najbolje, da se vžge od zgoraj navzdol. Tako se dimnik hitreje segreva in hitro sestavi pravilen potreben vlek v dimniku. Najboljši stranski učinek: Malo dima  in s tem manj onesnaževanja s trdimi delci. Drug pomemben vidik je uporaba izključno suhega  lesa  (preostala vlaga v lesu pod 20%). Tako stekla kurišča ostanejo brez saj, neoviran pogled na ogenj pa vas vabi k uživanju.

Korak 1:

Postavimo 4 do 6 polen manjše velikosti navzkrižno. Nad polena postavimo navzkrižno 4 do 6 zelo majhnih polen, po možnosti iz mehkega lesa, ter dodamo med polena 1 do 2 pripomočka za vžig(npr. zvitki lesne volne impregnirani z voskom).

navodila kurjenje 1

Korak 2:

Pred prižigom ognja moramo popolnoma odpreti oba regulatorja zraka v peči (odvisno od vrste peči sta to lahko eden ali dva(primarni ali sekundarni dovod zraka v peči). Vrata kurišča nato popolnoma zaprite po nekaj minutah, ko se tvori dovolj vleka zraka v kamin.

navodila kurjenje 2

Korak 3:

Ko se ogenj popolnoma vname, postopoma zapiraje dovod zraka v peči. Oglejte si navodila za uporabo za vaš kamin.

navodila kurjenje 3

Korak 4:

Šele ko je ogenj popolnoma zgorel in so plameni pravkar ugasnili, je pravi čas, da položite več polen v vaš kamin. Tako se prepreči izstop dimnih plinov v bivalni prostor.

navodila kurjenje 4