Kako pravilno zakuriti peč

Štirje koraki do toplEga doma

Na kaj moramo biti pozorni?

Pri prižiganju ognja v peči je najbolj optimalno, da se vžge od zgoraj navzdol. Tako se dimnik hitreje segreva in optimalno sproži pravilen vlek v dimniku. Najboljši stranski učinek je malo dima in s tem manj onesnaževanja s trdimi delci. Drug pomemben vidik je uporaba izključno suhega lesa (vlaga v lesu pod 20%). Tako stekla kurišča ostanejo brez saj.

Velja splošno pravilo, da morajo biti drva popolnoma suha. Priporočljivo je, da so polena nasekana, saj okrogla niso primerna za sušenje in kurjenje. Poleg debelejših drv, potrebujemo za kamin še drobne trske premera približno 3×3 cm in dolge okoli 20 cm.

S čim si pomagamo in s čim ne?

  • Na voljo so številna sredstva, ki prižiganje ognja olajšajo. Eden od načinov je izbira belih gorilnih kock, ki so narejene na podlagi naftnih derivatov. Z njimi je kurjenje veliko lažje, vendar oddajajo neprijeten vonj, hlapi pa so škodljivi za zdravje.
  • Pogosto ljudje za vžigalni material uporabljamo zmečkan časopisni papir ali karton, vendar le ta z vidika zniževanja emisij dimnih plinov ni najbolj primeren material za vžig ali kurjenje. Časopisni papir vsebuje veliko kemikalij, ki jih ob kurjenju vdihavamo.
  • Najbolj primeren in tudi naravni material za vžiganje ognja je lesna volna ali vžigalne kocke iz naravnega lesa.

1. korak

Navzkrižno položimo 4 do 6 polen manjše velikosti. Nad ta polena postavimo navzkrižno še 4 do 6 zelo majhnih polen (tresk), idealno iz mehkega lesa ter dodamo med polena 1 do 2 pripomočka za vžig (npr. zvitke lesne volne impregnirani z voskom).

2. korak

Pred prižigom ognja moramo popolnoma odpreti vse regulatorje zraka v peči (odvisno od vrste peči je to lahko eden ali dva regulatorja (primarni in sekundarni dovod zraka v peč). Vrata kurišča  popolnoma zapremo po nekaj minutah, ko se tvori dovolj vleka zraka v kamin.

3. korak

Ko se ogenj popolnoma vname, postopoma zapiramo dovod zraka v peč. Oglejte si navodila za uporabo, ki ste jih prejeli ob nakupu kamina.

4. korak

Ko je ogenj popolnoma zgorel in so plameni pravkar ugasnili, je optimalni čas, da položite več polen v kamin. Tako se prepreči izstop dimnih plinov v bivalni prostor.

navodila kurjenje 4

Copyright © Trgovina Kamin. All Rights Reserved. / Prenova spletne strani 2020

Spletna stran vam omogoča varno nakupovanje. To pomeni, da naredimo vse potrebno, da onemogočimo komurkoli nepooblaščeno prestrezanje podatkov, ki jih kupec posreduje izključno in neposredno trgovcu. Podatke o kupcih hranimo zgolj toliko časa, kot jih potrebujemo za lastne potrebe. Po preteku tega roka bodo podatki o kupcu trajno pobrisani. Prosimo upoštevajte, da lahko z onemogočitvijo piškotkov (vključujoč nujno potrebne piškotke) onemogočite tudi dostop do določenih funkcij ali delov te spletne strani.